Pasta met daslookpesto
Elke lente kijk ik er naar uit. Daslook (Allium ursinum) schiet als, nu ja, daslook uit de grond, maar slechts voor een korte tijd en dan is het feest afgelopen. In april zijn ze daar en wat later komen de hagelwitte bloemen, die trouwens ook eetbaar zijn. Daslook groeit in schaduwrijke bossen en is vrij algemeen in ons land. In het wild mag je daslook niet plukken. Je kan de plantjes ook kopen, of zaaien in de tuin. Liefhebbers trekken zich meestal niet al te veel aan van het plukverbod en ik mag hen hier geen gelijk geven, maar toch… Het is vooral belangrijk om bij het plukken niet als een gek tekeer te gaan en voldoende plantjes te laten staan.
Daslook heeft een sterke en nochtans subtiele smaak die ergens tussen look, uien en prei balanceert. De blaadjes kunnen rauw verwerkt worden in salades, of in allerlei gerechten. Daslookpesto is een topper. Je bereidt de pesto zoals je een basilicumpesto zou bereiden, met parmigiano reggiano, pijnboompitten, olijfolie, en in plaats van de basilicum gebruik je daslook. Een snuif zout, wat zwarte peper en eventueel een kneep citroensap maken de pesto af. Pijnboompitten kan je desgevallend vervangen door andere noten, zoals pistache.
Het is lastig de verhoudingen parmigiano, daslook, dennenpitten en olijfolie voor te schrijven. Het hangt ook allemaal wat van persoonlijke smaak af. Ruwweg kan je zeggen dat je ongeveer eenderde daslook, eenderde pijnboompitten en eenderde parmigiano gebruikt. Doe alles in een blender en giet er wat goede olijfolie over. Of doe alles in een maatbeker en jaag er de mixer doorheen. Mix alles tot een pasta en proef. Pas desgevallend aan met meer ruw gehakte daslookblaadjes, parmigiano of olijfolie. Kruid wat bij met zout en zwarte peper of een kneep citroensap. Het is eigenlijk vrij eenvoudig om zo tot een smakelijke pesto te komen.
De pesto kan je op en in alles gebruiken, bij wat mozzarella bijvoorbeeld, of op een stukje vis, of gewoon in de pasta. Rommel de pesto doorheen de pasta met een geut kookvocht van de pasta, snipper er nog wat verse blaadjes daslook en parmigiano reggiano overheen en dien op.
Reacties
Een reactie posten