Cake met banaan, noten en een bananenglazuur
Het gebeurt wel vaker dat de jongste zoon zin heeft in bananen maar dat die sympathieke vruchten daarna in de fruitschaal zwart liggen te worden. Er lagen er opnieuw twee zwart te wezen en na een zoektocht op het internet, stootte ik op een recept van Lori Q dat ik kon klaar maken met mijn twee bananen en wat ik nog in de voorraadkasten had liggen. Ik heb wat bescheiden aanpassingen gemaakt maar verder braaf het recept van Lori gevolgd. Het resultaat was verbluffend lekker.
Lori heeft het over banana bars, maar het is eigenlijk een zoete, malse bananencake met noten waarover een bananenglazuur gaat.
Voor de cake gebruik je één kopje suiker, half om half bruine kandijsuiker en ruwe rietsuiker. Klop de suiker stevig doorheen een half kopje gesmolten ongezouten boter. Doe er een theelepel vanille extract en een half kopje melk bij en roer weer stevig door. Zeef even anderhalve kop gewone bloem en meng die met een halve theelepel bakpoeder en een halve theelepel zout. Doe de bloem met bakpoeder en zout bij het suiker-botermengsel en roer weer stevig door. Haal wat zeste van een citroen en doe dat ook bij het mengsel samen met een kneepje citroensap (ongeveer een theelepel).
Prak één overrijpe banaan plat. Rooster een half kopje noten. Het oorspronkelijke recept gebruikt walnoten, maar die had ik niet. Ik heb ze vervangen door cashewnoten. Maar je zou net zo goed hazelnoten of pecannoten kunnen gebruiken. Rooster de noten kort in een droge pan en hak ze dan fijn. Doe de banaan en de noten bij het beslag en roer opnieuw stevig door.
Stort nu het mengsel in een rechthoekige, ingevette cakevorm en bak de bananencake 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Prik even in de cake met iets puntigs. Als dat er schoon weer uit komt, is de cake klaar. Laat de cake in de cakevorm buiten de oven afkoelen.
Het glazuur maak je door twee kopjes poedersuiker, twee eetlepels gesmolten, ongezouten boter, een halve overrijpe banaan, een theelepel vanille extract, een snuifje zout en opnieuw een heel klein beetje citroensap (eenvierde theelepel), glad te mixen in de keukenrobot of met de handmixer. Als de cake is afgekoeld, spreid je de bananenglazuur over de cake, terwijl die nog in de cakevorm zit. Laar het geheel nog een tijdje staan, zodat het glazuur wat kan opstijven.
Snijd plakjes van de cake en dien op als een zoet dessert voor uw verblufte vrienden of gezinsleden.
Reacties
Een reactie posten