Nga Yok Chin, Birmese chilisaus




Thaise dipsauzen zijn meestal vrij zoet, maar deze pittige Birmese chilidip bevindt zich ergens tussen zoutig en zuur, hoewel er toch behoorlijk wat suiker in gaat. Ideaal bij zowat elk Aziatisch gerecht waar je een dipsaus voor nodig hebt, zoals dumplings maar ook  Birmese Shan tofu bijvoorbeeld.


Schep in een kommetje drie eetlepels basterdsuiker of palmsuiker, het sap van drie limoenen, vier eetlepels vissaus, vier eetlepels lichte sojasaus, drie tenen geperste knoflook én chilipepertjes. In Myanmar worden de kleine bird chili’s of vingerchili’s gebruikt. Die hete chili’s zijn… nu ja, behoorlijk heet. Er moeten er vier in, maar probeer er eerst eens twee. Toen ik de Nga Yok Chin bereidde, had ik géén vingerchili’s en heb ik twee Jalapeño’s gebruikt. Die zijn behoorlijk wat milder dan die kleine duiveltjes en het resultaat was zéér bevredigend. Roer alle ingrediënten door elkaar, tot de suiker is opgelost en laat de dip minstens een uurtje rusten, zodat de smaken zich kunnen vermengen. Strooi er bij het opdienen desgevallend nog wat koriander over.

Reacties

Populaire posts