Gemarineerde eitjes in sojasaus, honing en crispy chili olie
Er zijn talloze manieren om gekookte eieren te marineren: in miso, in vissaus, op Koreaanse wijze - Mayak Gyeran - of zoals hier met een Chinese twist, door crispy chili olie toe te voegen.
Kook een achttal eieren. Laat eerst het water koken mét een scheutje azijn erin. Schep de eieren voorzichtig in het water en zorg dat het niet te stevig borrelt. Kook zes minuten voor zacht gekookte eieren, zeven voor een iets stevigere maar nog malse dooier. Schep de eieren in een kom ijswater (koud water en ijsblokjes). Laat tien minuten afkoelen en pel de eieren.
Maak nu de marinade. Meng in een schaal één kop lichte sojasaus, drie eetlepels honing, een geut geroosterde sesamolie, twee eetlepels rijstazijn (eventueel appelazijn), twee gesnipperde lente-uitjes, drie gesnipperde tenen look, een halve duim geraspte gember, een stevige eetlepel Chinese crispy chili-olie, een eetlepel geroosterde sesamzaadjes, een geut Shaoxing kookwijn, een flinke snuif zout en voeg nog een half kopje water toe. Doe de eieren en de marinade in een glazen of plastic pot met deksel en laat minstens een nacht marineren in de koelkast.
De eieren kunnen als snack geserveerd worden, als hapje bij het aperitief, als topping op een kom rijst… Ze blijven nog een dag of vijf goed in de koelkast.
Seems nice
BeantwoordenVerwijderen