Zuppa Fasolowa. Poolse bonensoep
Recepten voor Fasolowa vind je in allerlei varianten. Er moeten vooral bonen in zitten. En groenten. En vlees. Het recept hieronder is dan ook slechts wat het is, één van de vele mogelijkheden. Feel free om hier en daar aanpassingen aan te brengen. Ik gebruik tomaten in de soep, maar heel wat recepten doen het zonder.
Alles begint met een stevige bouillon. Het allerbeste is uiteraard zelf een bouillon te trekken met runds- en/of varkensvlees en beenderen en groenten. Maar met goeie rundsbouillon-blokjes of korrels kom je al ver. Ik heb zelf de zogenaamde ‘voorgekookte hammetjes’ gebruikt die je in de supermarkt vindt, als extra smaakmaker. Haal het vlees van het bot, zet dat even opzij en zwier de botten in de bouillon. Stoof een uitje en enkele grove stukken groenten die je er straks makkelijk uit kunt vissen. Ze dienen gewoon om de bouillon smaak te geven. Het groene uiteinde van een preistronk, een tak selder, een wortel, eventueel wat pastinaak… Zet alles onder water, doe er de rundsbouillon bij, een theelepel komijnpoeder, een theelepel zacht paprikapoeder, een flinke snuif gerookte paprika, flink wat zwarte peper, een snuif zout, twee blaadjes laurier, een theelepel gedroogde tijm en twee in kleine blokjes gesneden tomaten. Laat de bouillon sudderen tot de tomaten helemaal opgelost zijn.
Vis de beenderen en de grove stukken groenten uit de bouillon. Je hebt ze niet meer nodig. Geef de groenten aan de kippen en de botten aan de hond.
Doe nu drie grof gesneden wortelen, drie grof gesneden takken selder, een in plakken gesneden preistronk en een vijftiental gekuiste spruitjes in de bouillon. Je kan de spruitjes ook vervangen door wat grof gehakte groene kool. Snijd of pluk het vlees van het voorgekookte hammetje in hapklare stukken en doe die ook bij de soep. Laat een kwartiertje sudderen. Voeg nu drie in hapklare stukken gesneden aardappelen, een uitgelekt blik witte bonen en een uitgelekt blik rode bonen bij de soep. Laat alles sudderen tot de aardappelen en de spruitjes gaar zijn.
Meng een dikke eetlepel vloeibare bloem met wat water tot een lopend papje en giet dat voorzichtig bij de soep. De soep zal nu opdikken.
Snijd een rookworst in plakken en doe die ook bij de soep. Proef en voeg desgevallend zout, peper of kruiden bij.
Hak een handvol peterselie en enkele takken dille fijn.
Schenk de soep in diepe borden, schep er een eetlepel zure room over en strooi er de fijn gehakte peterselie en dille over.
Het voorgekookte hammetje en de rookworst kan je ook vervangen door stukken gerookt spek. Vegetariërs laten alle vlees weg, gebruiken groentenbouillon en eventueel vleesvervangers.
Reacties
Een reactie posten