Krokante, gevulde tofu puffs


Tofu puffs worden ook wel eens tofu soesjes genoemd omdat ze wat lijken op die luchtige gebakjes. Je kan ze zelf maken door blokjes stevige tofu te frituren zodat ze aan de buitenkant krokant en binnenin luchtig en sponzig worden. Maar je kan ze ook gewoon kopen in de koelafdeling van de Aziatische supermarkt of in de diepvries. Ze worden in verschillende gerechten gebruikt, meestal als vleesvervanger in klassieke Chinese gerechten of soepen. Maar je kan er ook deze krokante gevulde tofu puffs mee maken die als appetizer, voorgerecht, fingerfood  of onderdeel van een hoofdgerecht zoals Yong Tao Fu kunnen verorberd worden.  

We vertrekken van reeds gefrituurde tofublokjes uit de koelafdeling. Ze zien er wat uit als grote, zachte dobbelstenen. Ze worden binnenstebuiten gekeerd, zodat de sponzige binnenkant aan de buitenkant komt te zitten en worden dan gevuld met een mengeling van gehakt en vis.

Voor de vulling gebruik je voor een twaalftal puffs zo’n 200 gram varkens- of gemengd gehakt en 150 gram vispasta. Dat laatste kan je in de Aziatische supermarkt vinden in de diepvries. Maar je de pasta ook zelf maken met om het even welke witte stevige visfilet, zoals kabeljauw of koolvis. Snijd de vis in kleine blokjes en maal ze met een geut water tot een pasta in de foodprocessor. Je kan de vis ook met een mes fijn hakken, maar dan moet je er voor zorgen dat je hakt tot je een pasta heb gekregen. 

Meng de vis en het gehakt onder elkaar en voeg een eetlepels maizena, een geutje kookwijn, een geutje sesamolie en een geutje vissaus of wat zout toe.

Roer nu met een vork of eetstokjes het mengsel van vispasta, gehakt en smaakmakers gedurende een tweetal minuten met draaiende bewegingen in steeds dezelfde richting tot een soort kleverige pasta. Zet de vulling in de koelkast en laat even opstijven.



Gebruik verse tofu puffs of laat diepgevroren tofu puffs eerst langzaam ontdooien in de koelkast en dan op kamertemperatuur komen. 




Knip met een schaar in het midden van de tofublokjes maar knip ze niet volledig door. Draai nu de puffs binnenstebuiten, zoals je dat met een sok zou doen. De sponzige binnenkant komt nu aan de buitenkant te zitten. Wees niet bevreesd mochten de puffs de neiging hebben om wat terug te plooien. Straks zal alles netjes aan elkaar kleven door de vulling.





Schep een opgehoopte theelepel vulling in de puffs en duw ze netjes dicht. 

Frituur de gevulde puffs in de frietketel of in een wok met voldoende olie, gedurende een tweetal minuten aan elke kant. Schep ze op wat keukenpapier om ze te laten uitlekken en dien op met bijvoorbeeld een zoete chili-dipsaus, of de dipsaus die je zelf lekker vindt.

Reacties

Populaire posts