Lauwe salade van sperziebonen en rivierkreeftjes
Dit is typisch één van die recepten die als bij toeval ontstaan omdat je nu eenmaal enkele ingrediënten in de koelkast hebt liggen die dringend moeten gebruikt worden. Mijn vrouw had rivierkreeftjes gekocht, maar die arme diertjes naderden de datum waarop ze onherroepelijk een tweede dood zouden sterven, met name door in de vuilnisbak te belanden. Zoiets mag je rivierkreeftjes niet aandoen, want die diertjes zijn bijzonder lekker. Mijn vrouw had ook sperziebonen gekocht, dus ik moest iets verzinnen met rivierkreeftjes en sperziebonen.
Neem een tiental krielaardappelen en kook ze gaar. Laat ze afkoelen en snijdt ze in stukken. Bak de krieltjes in olijfolie tot ze goudbruin zijn. Zet ondertussen de oven aan op 160 graden.
Halveer vijftien of zestien, of veertien… kerstomaatjes - dertien is ook goed - rommel ze door een geutje olijfolie, doe er wat rozemarijn bij en leg ze in de warme oven. Rooster ze tot ze een pak van hun vocht hebben verloren en zet ze apart in een kommetje.
Maak een dressing van drie eetlepels mayonaise, een halve uitgeknepen limoen of citroen, enkele flinke draaien zwarte peper, drie theelepels mosterd en een geutje vissaus. Heb je dat laatste niet, gebruik dan gewoon een snuif zout. Maar bedenk ook meteen dat je beter een fles goeie vissaus zou aanschaffen. Gebruik een eetlepel van de dressing om die in een kommetje bij de rivierkreeftjes te doen. Laat de kleine roze diertjes even de smaken opnemen tot je straks alles op een bord zwiert.
Stoom ondertussen een handvol of drie frisse sperziebonen kort en zorg ervoor dat ze nog knapperig zijn. Zwier ze in een kom water met ijsblokjes om ze meteen af te koelen. Giet af, doe ze in een kom met een geutje olijfolie erover, draai er wat zwarte peper overheen, een beetje zout en rommel er een handvol basilicumblaadjes door.
Kook vijf eitjes. Doe de eitjes voorzichtig in reeds kokend water, zet de kookwekker op zes minuten, vis de eitjes uit het water en laat ze schrikken in ijswater. Als ze koud zijn, pel je ze en snij je ze in kwartjes.
Rooster een handvol pistachenootjes in een droge pan. Als de noten beginnen te geuren, zijn ze klaar. Je kan ook walnoten, hazelnoten of pijnboompitten gebruiken. Doe de nootjes in een vijzel en stamp ze tot een korrelig poeder.
Snijd een rode ui, of, wat ik heb gedaan, een rode Italiaanse sjalot fijn. Je kan ook lente-uitjes gebruiken.
Doe de gebakken krieltjes en de koude sperziebonen in een ovenschotel en schuif ze in de oven. Het is de bedoeling dat zowel de aardappelen als de sperziebonen gewoon warm worden. Verdeel ze daarna over de borden. Schik er de eitjes en de geroosterde kerstomaatjes overheen, strooi er de verse rode ui over, schik er de rivierkreeftjes bovenop. Drizzle de rest van de dressing over de salade. Strooi er de geroosterde nootjes overheen en werk af met verse tuinkers.
Reacties
Een reactie posten