Kaalan soep, een eenvoudig Indisch champignonsoepje
Met een klein bakje champignons, een ui, wat gember, look, koriander en enkel Indische kruiden kom je al heel ver voor dit hartige soepje, dat bovendien razendsnel klaar is.
Snijd een ui in grove stukken en bak die goudbruin in ghee of neutrale olie. Doe er meteen een eetlepel rode linzen bij. Die moeten straks helemaal oplossen en de soep een beetje fluwelig maken, hoewel deze variant van Kaalan soep vrij helder blijft. Hak een kleine duim gember en een viertal tenen look fijn en laat die even meebakken. Je kan ook een eetlepel gember-kookpasta gebruiken. Snij een kleine tomaat of een viertal kerstomaatjes fijn en zwier ze mee in de pot. Daarna gaan de in grove stukken gehakte champignons in de soep. Stoof alles zo’n vijftal minuutjes. Strooi er een theelepel kurkuma, een theelepel komijn, een theelepel garam masala, een theelepel suiker en flink wat gemalen zwarte peper over. Snijd de steeltjes van een flinke greep koriander fijn en doe ze ook bij de groenten. Wil je pit, dan helpt een kleine theelepel Kashmir chilipoeder.
Kashmiri mirch vind je in de meeste Aziatische supermarkten. Het is een mengeling van verschillende chilisoorten die in Kashmir gekweekt worden. De chilipoeder is wat milder dan bijvoorbeeld cayenne, maar laat je niet verrassen, er zit toch behoorlijk wat pit in. Kashmiri mirch heeft een lichtjes rokerige en wat fruitige, citrusachtige smaak. Kenmerkend is ook de kleur, die bijdraagt tot de helder rode kleur van nogal wat Indische gerechten.
Giet nu anderhalve liter kippenbouillon bij de groenten. Wil je het vegetarisch houden, gebruik dan groentenbouillon of water met paddenstoelenbouillonkorrels. Laat de soep tien minuutjes zachtjes pruttelen en voeg desgevallend nog wat zout toe. Dien op met verse blaadjes koriander.
Reacties
Een reactie posten