Boulets a la Liégeoise



Snijd drie witte boterhammen, toastbrood of miebrood in blokjes, doe ze in een kom met een geut melk en laat het brood wellen. Snipper een ui zeer fijn en doe die erbij. Kruid flink met zwarte peper en een theelepel zout. Doe er 800 gram gemengd gehakt bij (varken en rund) en strooi er nog een dikke theelepel garam masala over. Dat laatste is gestolen uit de Indische keuken, maar het geeft de boulets een extra, licht kruidige smaak. Er gaan nog twee eitjes bij en twee eetlepels paneermeel. Rommel alles onder mekaar zodat alle ingrediënten goed verdeeld zijn. Het vlees moet mals, maar mag niet nat zijn. Voeg desgevallend nog wat broodkruim toe. Laat het gehakt even staan, zodat de smaken zich kunnen mengen en het broodkruim vocht kan opnemen. 


Maak dan met de hand balletjes ter grootte van een mandarijn. Lag de balletjes in een beboterde ovenschaal en bak ze gedurende 40 minuten af op 180 graden.


Schep de boulets uit de schaal en giet het bakvocht in een grote gietijzeren pan. Doe er nog wat boter bij en stoof er rustig drie fijngesnipperde uien in, tot ze lichtjes beginnen te kleuren. Schep drie eetlepels bruine basterdsuiker in de pan en laat smelten en karamerliseren. Blus alles met een flinke geut appelzijn of rode wijnazijn. Doe er een dikke snuif of enkele takjes tijm bij, vijf kruidnagels, twee laurierblaadjes, een vijftal jeneverbessen en een snuif kaneel. Schep twee flinke eetlepels Luikse siroop in de pan, samen met een liter rundsbouillon. Ik voeg er, voor de kleur, nog een theelepel donkere sojasaus aan toe. Laat de saus een half uurtje tot drie kwartier zachtjes pruttelen zonder deksel, zodat de saus inkookt. Voeg in de helft van de kooktijd een handvol krenten toe. Heb je geen krenten in huis, gebruik dan rozijnen. Proef en pas eventueel wat aan met zwarte peper, zout. Dik de saus op met twee eetlepels maïzena, opgelost in evenveel water. Of gebruik een beurre manié (50 pct boter gemengd met 50 pct bloem).


Schep nu de balletjes bij de saus en laat alles nog op een zacht vuurtje een tiental minuten doorwarmen. Bestrooi met wat peterselie en bieslook. Dien op met frietjes

Reacties

Populaire posts