Gemberkip (Lǎo Jiāng Jī)
Lǎo Jiāng Jī (老姜鸡) of gemberkip is een hartig, maar mild en makkelijk te bereiden gerecht uit de Hunan keuken. De naam verwijst naar ‘oude gember’ die wat krachtiger smaakt dan de pas geoogste jonge knolletjes. De meeste verse gember die in Europa verkocht wordt, is echter al wat ‘ouder’ en kan daarom prima gebruikt worden.
Lǎo Jiāng Jī is niet veel meer dan kippenblokjes - je gebruikt het best het vlees van de kippendijen - in een sojasaus met veel gember. Marineer de kippenblokjes gedurende minstens een uurtje in wat lichte sojasaus, shaoxing kookwijn en een geutje sesamolie.
Bak de kippenblokjes aan in een hete wok met neutrale olie, voldoende om ze wat te bruinen. Ze hoeven nog niet gaar te zijn; dat gebeurt straks in het stoofpotje. Bak ook kort een in stukjes gesneden rode paprika, véél gember in plakjes gesneden - neem maar een hele duim - enkele tenen look, één rode chilipeper, de gesnipperde witte delen van twee of drie lente-uitjes én gehydrateerde en in stukken gescheurde wolkenoren (paddenstoelen) in de hete wok. De wolkenoren geven wat knapperige textuur aan het gerecht.
Schep de gebakken groenten én de kippenblokjes in een stoofpot, giet er wat water over tot ze net niet onder staan, voeg er flink wat lichte sojasaus aan toe, én een klein geutje donkere sojasaus voor de kleur, nog een geut shaoxing kookwijn en wat sesamolie, een theelepel suiker en witte peper. Laat een vijftal minuten doorpruttelen tot de kip helemaal gaar is. Proef en voeg eventueel wat sojasaus of wat zout toe. Maak dan een papje met een eetlepel maizena en wat water en giet dat bij de saus zodat die indikt. Dien op met rijst en bestrooi met de gesnipperde groene delen van de lente-ui.



Reacties
Een reactie posten