Pad Kra Pao
Pad Kra Pao is wellicht een van de meest iconische Thaise streetfood-gerechten. Letterlijk betekent het gebakken basilicum. Vergis je niet, dit gerecht kan niet klaar gemaakt worden met de Europese basilicum (ocimum basilicum). De basilicum waarvan sprake, is de zogenaamde heilige basilicum (ocimum tenuiflorum), ook wel eens tulsi, tulasi of in het Thais kaphrao genoemd, een tropische basilicumvariant die je hier ook makkelijk kan kweken in de lente en zomer. Dat de plant heilig wordt genoemd, is te verklaren door haar gebruik in een Hindoeïstische rituele context, waar de plant gewijd is aan de godin Laxmi. Aan de plant worden ook allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegedicht en haar sterke geur jaagt ook insecten weg.
Onze basilicum en de Thaise heilige basilicum zijn weliswaar beiden familie van de brede groep muntachtigen, maar ze geuren en smaken heel verschillend. Heilige basilicum heeft een warme, zoetige smaak met noten van anijs, drop, kruidnagel en citrus. Heilige basilicum tref je vaak aan in de groenteafdeling van de Aziatische supermarkt. Grijp dan vooral een bussel, maar besef dat je die vrij snel zult moeten gebruiken. De blaadjes verwelken makkelijk. Met zo’n bussel maak je in een handomdraai Pad Kra Pao, één van die vele comfort food gerechten die ik gemakshalve reken bij de varianten op onze eigenste Italiaanse al ragu of Bolognaisesaus. Pad Kra Pao is heet, zoet én zout en bijzonder hartig.
Snijd twee sjalotten fijn en bak die in een neutrale olie in de wok. Gooi er
een zevental fijn gehakte tenen look en een fijn gehakte duim gember bij. Voeg een tweetal - of meer als je van heet houdt - gedroogde chilipepers toe aan de olie. Laat vooral de look niet aanbranden. Het gaat snel. Zwier een halve kilo rundsgehakt in de wok en roer stevig, zodat het gehakt zich mengt met de smaakmakers. Voeg nu een kleine eetlepel bruine suiker toe, twee eetlepels lichte sojasaus, een theelepel donkere sojasaus, een eetlepel vissaus en een eetlepel oestersaus. Strooi daar twee theelepels maizena over en schep alles goed door elkaar. Giet er nog eenderde tot een half kopje water of kippenbouillon bij. Laat het vocht wat inkoken; de saus moet vooral niet al te lopend zijn. Roer er op het eind alle blaadjes van een bussel heilige basilicum door en desgevallend nog een in plakjes gesneden verse chilipeper. Laat nog een minuutje of twee sudderen en schep dan het mengsel bovenop een berg dampende rijst. Als je het helemaal af wil maken, bak dan nog wat spiegeleitjes en decoreer die bovenop de dampende borden.
een zevental fijn gehakte tenen look en een fijn gehakte duim gember bij. Voeg een tweetal - of meer als je van heet houdt - gedroogde chilipepers toe aan de olie. Laat vooral de look niet aanbranden. Het gaat snel. Zwier een halve kilo rundsgehakt in de wok en roer stevig, zodat het gehakt zich mengt met de smaakmakers. Voeg nu een kleine eetlepel bruine suiker toe, twee eetlepels lichte sojasaus, een theelepel donkere sojasaus, een eetlepel vissaus en een eetlepel oestersaus. Strooi daar twee theelepels maizena over en schep alles goed door elkaar. Giet er nog eenderde tot een half kopje water of kippenbouillon bij. Laat het vocht wat inkoken; de saus moet vooral niet al te lopend zijn. Roer er op het eind alle blaadjes van een bussel heilige basilicum door en desgevallend nog een in plakjes gesneden verse chilipeper. Laat nog een minuutje of twee sudderen en schep dan het mengsel bovenop een berg dampende rijst. Als je het helemaal af wil maken, bak dan nog wat spiegeleitjes en decoreer die bovenop de dampende borden.
👍 klinkt heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenik ruik het al!
BeantwoordenVerwijderenKan ook perfect met kip (die je zelf fijn hakt met een cleaver). Misschien een suggestie om de 'hitte' van de pepers eerlijk te verdelen over je vlees en je saus. Plet vijf tenen look en een viertal verse rode pepers tot je een emulsie zonder grote stukjes krijgt. Die emulsie bak je op een hoog vuur in je wok, dan het vlees, vervolgens de sojasaus, de vissaus en de oestersaus. Vuur afzetten en de holy basil toevoegen.
BeantwoordenVerwijderen